Élet Öröm - Görögszénamag használata

Görögszénamag Teának:

5 g (1 teáskanál) magot 5 percig áztassuk 200 ml hideg vízben, majd 8-10 percig főzzük. 

A megfőzött görögszénamagot az alkalmazási céltól függően, mézzel is megeheted.
Ízét, hatását kakukkfűvel, vagy ánizzsal kiegészítve is megturbózhatod.

Az egészség megőrzésére, a betegségek megelőzésére napi 1-3 csésze tea fogyasztása javasolható, az étkezések előtt 1/5 órával.

A görögszénamag csíráztatása

Csíráztatás előtt áztassuk a magokat 12 órára szoba hőmérsékletű (21C°) vízbe, majd töltsük fel a csíráztató tálakat szintén szobahőmérsékletű vízzel. Ebbe kerülnek a magok. Ha le tudjuk fedni a tálunkat, akkor az "üvegházban" jobban növekedésnek indulnak. Naponta kétszer cseréljük a vízet (átöblítjük folyó csap alatt).

Világos helyre téve a magok C-vitaminban gazdagok lesznek, sötétebb helyen inkább B-vitaminban tartalmaz.

2-4 nap után a csírák fogyaszthatóak lesznek (kb. 6 miliméternél hosszabbra ne "nagyítsuk", mert megkeseredik. Mind a magját, mind a csíráját fogyaszthatjuk.

Kiválóan használható szendvicsekre, joghurtba szórva, vagy salátába keverve. Felhasználható még fűszernövényként (az indiai vegetáriánus táplálkozás egyik alap növénye).

Ha főzni szeretnénk, az ne tartson tovább 3 percnél. 

Hűtőszekrényben 2-3 napig eltárolhatóak a csírák. Folyamatos fogyasztáskor 2-3 naponta kezdjünk az új magok csíráztatásába.

Terhes anyák - méhösszehúzó hatása miatt - ne fogyasszák!