Élet Öröm - Zabkása készítése

Banános zabkása

60g zabot lassú tűzön főzz meg 2 dl mandulatejjel. Adj hozzá fél teáskanál őrölt szerecsendiót és ugyanennyi fahéjat. Tehetsz bele egy kevés vaniliát is, ha van otthon. Amikor a zab megfőtt egy érett banánt villával pürésíts össze és keverd bele egy kanál nyers mézzel együtt.

Répatorta ízű zabkása

Egy kis lábasban forralj fel 2 dl mandulatejet, egy egész répát reszelve, kevés vaniliát, fél teáskanál őrölt szerecsendiót, 1 teáskanál fahéjat. Amikor forrásban van, tedd bele a 60g zabot és innentől lassú tűzön főzd krémes állagúra. Ha szereted keverhetsz bele mazsolát is, tálalva pedig megszórhatod tört mogyoróval. 

Overnight zabkása

Ez egy nyers változat, aminél az a jó, hogy a hevítés során részben elvesző tápanyagokat is tartalmazza. Így készítsd: Jól keverj össze 60g zabot, 1dl tejet és 150g zsírszegén joghurtot, 1 evőkanál chia magot és ízlés szerint steviát, vagy mézet és fahéjjat. Tedd egy befőttesüvegbe, a tetejére tegyél szeletelt gyümölcsöket pl. kiwit, vagy narancsot. Egy éjszakán át hagyd állni a hűtőben, másnap reggel fogyaszthatod, amikor összeértek az ízek és megpuhult a zab.

Sós gombás zabkása

Fogj egy fél hagymát és vágd apróra (vagy ahogy ízlésed diktálja), egy marék gombát pedig szeletelj fel. Kevés kókuszzsíron párold meg mindkettőt. Közben egy kis lábasban lassú tűzön főzz össze 60g aprószemű zabot 1,5-2 dl vízzel. Ha megfőtt, tedd hozzá a hagymás gombához, sózd és borsozd. Végül reszelj bele kevés parmezánt és még egyszer keverd át, hogy elolvadhasson.

Csokis-mogyoróvajas zabkása

Főzz meg 60g apró szemű zabot 2 dl mandulatejben. Amikor már félig megpuhult keverj hozzá 2 teáskanál házi mogyoróvajat (Semmiképp sem boltit! Ugye tudod, hogy sótlan mogyoróból és lenmagolajból készíthetsz clean változatot is?) és legalább pár törésnyi 70% cukormentes étcsokit, valamint apróra tört mogyorót, esetlek pekán diót. Szórd meg kevés fahéjjal és ízesítheted steviával, vagy nyers mézzel.