Élet Öröm - Zsíros hajra rozmaringos hajöblítő

A nyári meleg, az izzadás megnehezíti a zsíros bőrűek – és hajúak dolgát. Ha te is közéjük tartozol, észrevehetted, hogy a nyári hónapokban gyorsabban fénylővé válhat az arcbőröd, és úgy érezheted, gyakoribb hajmosásra van szükséged.

Mindezt a fokozott faggyútermelés okozza, amelyre válaszul sokan a korábbinál erősebb vegyszerekhez nyúlnak, és naponta kezdik mosni a hajukat. Ez azonban csak ritkán célravezető, a bőrt szárító alkoholos, vegyszeres megoldások leginkább csak súlyosbítják a problémát.
A vízhiányos, és a természetes védelmet biztosító faggyúréteg nélkül a bőr védtelenné válik a külső hatásokkal szemben, sérülékenyebb és kitettebb a fertőzéseknek. Az erős vegyszerek és a túl gyakori, különösen a túl meleg vízzel végzett hajmosás még fokozottabb faggyúműködést és a fejbőr korpásodását segíti, ez pedig épp ellentétes azzal, amit el szerettél volna érni.

Hogy mi tehetsz, milyen natúr módszerekkel veheted fel a kesztyűt a korpa és a zsíros haj ellen?

Itt van néhány egyszerű tipp, amit bevethetsz ellenük:

  • Próbáld ritkítani a hajmosásokat. Hetente két-három alkalom elég kellene legyen az egészséges, szép hajhoz. Ameddig lecsökken a faggyúmirigyek túltermelése, a második-harmadik-negyedik napokra fogd össze a hajad, vagy egy színes kendővel takard el a zsírosnak látszó hajtöveket.

  • Akárcsak arcmosáshoz, hajmosáshoz se használj túl meleg vizet, nyáron a langyos víz épp megfelelő lehet.

  • A szappanos hajmosás után szinte mindenkinek szüksége van ecetes, citromos vizes lemosásra, hogy a haja szép fényes legyen, különösen jól szokott működni zsírosodásra hajlamos hajon. Helyettesítheted rozmaringos hajöblítővel is, (ennek receptjét a bejegyzés végén találod).

  • További Manna szappanokat is használhatsz hajmosásra is, találd meg a neked megfelelőt. Ha megvan az igazi, ne változtass, tarts ki a választásod mellett!

  • A zsírosodásra, korpásodásra hajlamos fejbőr ápolására az egyik legjobb természetes növényi megoldás a rozmaring.
Nyáron különösen kellemes, frissítő élmény a növényből készült főzet és az illóolaj párosításából született hajöblítő.

Így készítsd:

  1. forralj fel egy bögre vizet 4 ág megmosott rozmaringgal, 2. gyöngyöztesd kis lángon fél órán keresztül,
  2. töltsd át egy nem törékeny, hajöblítéshez kényelmesen használható flakonba, és hagyd kihűlni,
  3. végül adj hozzá 5-6 csepp Manna rozmaring illóolajat, fedd le és rázd össze.

Használd hajmosás után az ecetes, vagy citromos öblítővíz helyett.